Het kalf lijkt al verdronken

Caparis Groen

 

Caparis: Vragen over de ethiek van een aantal wethouders.


Waarom sturen vier gemeenten op 27 februari een brief aan de Caparis groenmedewerkers dat zij per 1 april in dienst van de gemeenten komen? Gemeenteraden moeten nog praten over de toekomst van Caparis maar het kalf lijkt al verdronken.

Waarom niet gewacht tot na 17 maart, als de uitslag wordt gepresenteerd van de ambtelijke werkgroep, die al van september 2016 aan de slag is. In deze werkgroep zitten ook de gemeentesecretarissen van de aangesloten gemeenten. Dus welke opdrachten hebben deze mee gekregen of zijn ze bij de neus genomen door een aantal wethouders?

Kunnen de wethouders Ekhart van Leeuwarden, Van Esch van Ooststellingwerf en Trompetter van Weststellingwerf, geen drie weken geduld opbrengen? Het lijkt er op. Waren deze heren in het verleden, samen met de oude Raad van Commissarissen, ook al niet op ramkoers? Volgens de VNG zullen de laatste WSW-ers pas in 2050 worden uitgefaseerd maar nu willen de vier wethouders deze doelgroep er al in 2020 uithalen.

Bij diverse bijeenkomsten heb ik kritische vragen gesteld over de plannen om het groen uit een gezonde tak van het bedrijf te snoeien. Hoe hou je deze mensen bijvoorbeeld bezig in de wintermaanden. Zout strooien en sneeuwschuiven was het antwoord. Te gek voor woorden, dan word je als raadslid toch niet serieus genomen. Als gemeenten zelf weer ruimtes inrichten voor deze doelgroep, zetten ze de klok 30 jaar terug. Was het niet zo dat het plan van wethouder Ekhart, als het Ei van Columbus verkocht, in politiek Den Haag schipbreuk leed? Nu probeert men koste wat het kost zijn zin door te drijven. Het is treurig om te zien hoe een paar Friese CDA en PvdA wethouders zich tegen hun eigen partijgenoten keren. Waarom blijft de reactie vanuit de landelijke partijen uit, misschien verkiezingen voor de deur?
Het is d
e arrogantie van de macht die lak heeft aan de inwoners die in de sociaal zwakkere hoek zitten. Ethiek met de mond belijden maar er in de praktijk een ander draai aan geven.


Ben Brouwer
Fractievoorzitter van GB Heerenveen, een partij die de doelgroep van Caparis blijft steunen.

 

Update: Vakbonden ook ongerust over de ontwikkelingen bij Caparis