WIE STUURT ER ?

Hoe jouw buurt eruit ziet en ingericht is is van belang. Bijvoorbeeld het verkeer, moet alles met de auto goed bereikbaar zijn om economische redenen? Of zijn auto’s juist te gast zodat je je op de fiets en lopend veilig voelt en kinderen rustig kunnen spelen. En zijn er plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in parken. Is er ruimte om te sporten. Zijn er speeltuinen voor kinderen. Is de buurt grauw en grijs, of groen en kleurrijk, ziet de wijk er simpelweg mooi uit? Zijn er voorzieningen in de buurt die jij nodig hebt.

Al deze dingen maken een verschil voor de leefbaarheid van de wijk, de sociale cohesie, de gezondheid, veiligheid. Noem maar op. Dus helemaal niet gek dat de buurt daar dan ook iets over te zeggen heeft.
Dat is waar het om gaat bij het recht op buurtplanning, hoe beslist de buurt mee over hoe de omgeving eruit ziet en wordt ingericht. Dat kan gaan om de inrichting van een specifiek stuk van de wijk, bijvoorbeeld een plein of een wijk. Of een hele buurt en alle voorzieningen die daarbij horen.

Met de nieuwe Omgevingswet zijn veel gemeenten aan het zoeken naar wat dit betekent voor de rol van bewoners. De Omgevingswet geeft aan dat in sommige gevallen (grote projecten) burgerparticipatie verplicht is. In andere gevallen, zoals een omgevingsvisie, wordt dit sterk aangeraden. Wat deze burgerparticipatie in de praktijk betekent moet na de verkiezingen ingevuld worden. GB Heerenveen wil dat de mogelijkheden van de nieuwe Omgevingswet maximaal benut worden zodat bewoners met buurtplannen ruim baan krijgen.