Afscheid van oude vormen en gedachten

201803029-1

De eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad stond in het teken van de raadsbreed aangenomen motie van Roelf van der Woude, waarin gevraagd werd om de verkiezingsuitslag te analyseren en te overleggen over hoe een nieuw college kan worden gevormd.

Partij van de Arbeid en GroenLinks hadden al voorzetten gedaan met suggesties voor het proces.
Er lag ook een memorandum van Burgemeester Van der Zwan waarin hij een dichtgetimmerd collegeprogramma afraadt en de raad aanbeveelt meer gebruik te maken van maatschappelijke expertise, kennis en betrokkenheid. Dat werd ook ondersteund door een brief van verschillende dorpen en wijken waarin gevraagd werd om de dorpen en wijken de ruimte te geven om hun plannen te maken en zaken in eigen omgeving te regelen.
De conclusie van de besprekingen was dat informateur Otten nu eerst de ideeën over de collegevorming van alle partijen gaat inventariseren. Daarmee komen verschillende college-oplossingen in beeld. Een gebruikelijke meerderheidscoalitie, een raadsbreed collegeprogramma of een samenlevingsakkoord. Bij veel partijen was te horen dat de oude manier van collegevorming niet meer voldoet. In het vervolgtraject zal blijken of de gemeenteraad van Heerenveen echt afscheid gaat nemen van oude vormen en gedachten.