Ziek van herrie en fijnstof

A32 - 100 km/u

Langsrazende auto’s of treinen, vliegtuigen die laag overkomen, aan omgevingsgeluid is niet te ontsnappen. En dat is ongezond, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarom zijn er strengere richtlijnen voor lawaai opgesteld.

Ruim een derde van de huizen in Nederland staat op een te lawaaiige plek, volgens de nieuwe normen van de WHO. Dat blijkt uit een recente analyse van RTL Nieuws.
Ook in Heerenveen zijn plekken met lawaaioverlast, onder andere langs Rijksweg A32.
GB Heerenveen wil dat de gemeente bij het Rijk aandringt op spoedige verlaging van de snelheid tot 100 km/u tussen Heerenveen-Zuid en het klaverblad. Dat is een effectieve en goedkope maatregel om én het lawaai te verminderen én de luchtkwaliteit te verbeteren voor de bewoners langs de snelweg. Want naast geluidoverlast zijn fijnstof en stikstofdioxide waarschijnlijk nog bedreigender voor de gezondheid. Milieudefensie en WHO vinden de normen hiervoor veel te soepel, schrijft het Algemeen Dagblad.

Samen met andere partijen heeft Roelf van der Woude, namens GB Heerenveen, maandagavond een motie ingediend over verlaging van de snelheid op de A32 die unaniem is aangenomen.
GB Heerenveen is blij dat het college zich maximaal zal inspannen in het lopende overleg met het Rijk.