GB Heerenveen wil Diftar+ een kans geven

banner-afvalscheiden

Zuinig zijn op grondstoffen en het verantwoord omgaan met de leefomgeving dwingen ons tot het beperken van afval. Het verwerken van restafval wordt bovendien een stuk duurder. Onder meer door een forse stijging van de afvalbelasting.

GB Heerenveen wil Diftar+ waarbij restafval per kilo betaald wordt een kans geven. Ook omdat tegelijkertijd de groene container gratis wordt, evenals het brengen van herbruikbaar afval op de milieustraat.

Voor incontinentie-materiaal en lage inkomens is er een tegemoetkoming. En er komt een uitdagend project om gezinnen met baby’s kennis te laten maken met wasbaar luiermateriaal.
Intensieve voorlichting en strenge controle moeten de de invoering begeleiden en misdragingen voorkomen. Bij hoogbouw en zandpaden blijft het huidige systeem, betalen per lediging, eerst nog bestaan.

Momenteel wordt Diftar+ technisch uitgerold waarbij tot 1 januari het oude tarief per lediging voor de grijze kliko geldt maar er wordt al wel gewogen. Dan kan iedereen zien hoe een en ander uitpakt.
Voorlopig wordt gerekend met een prijs van €1,- per lediging plus 25 cent per kilo bij een jaarlijkse heffing van €157,-. Na een half jaar volgt er een evaluatie en kunnen we zien wat er eventueel moet worden verbeterd.

Als de verwachtingen uitkomen en de mensen beter gaan scheiden, dan zal de grijze afvalstroom verminderen en kunnen veel inwoners een financieel voordeel behalen.

Het verbeteren van de wereld begint bij onszelf.

Praktische informatie over afval scheiden:
http://www.samenhalenwealleseruit.nl/nieuws-categorie/afvalscheiding/