1000 euro energiesteun

“Huishoudens met een laag inkomen moeten sneller geholpen worden vanwege de gestegen energieprijzen,” vindt Tino van der Ven, fractievoorzitter van GemeenteBelangen in Heerenveen.

In december werd een bedrag van 200 euro toegezegd aan huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum. Vrijdag werd bekend dat het kabinet de tegemoetkoming gaat verhogen naar 800 euro. Door de trage Haagse besluitvorming hebben de mensen die er recht op hebben nog geen geld gezien.

GemeenteBelangen wil dat de beloofde 200 euro zo snel mogelijk wordt uitbetaald. Dat komt bovenop de rijkssteun en kan uit de gemeentelijke reserves. “We accepteren niet dat de huishoudens moeten wachten tot Den Haag de regels heeft vastgesteld.” zegt Van der Ven. De aangekondigde 800 euro van de regering kan later.
De totale energiesteun komt daarmee op 1000 euro. “We weten dat dit nog niet genoeg is om de stijgende energielasten te kunnen opvangen. Maar het geeft de mensen voorlopig wat lucht.”

“Als we nu niet handelen zullen heel veel huishoudens in de problemen komen en dat heeft ook voor de gemeente financiële gevolgen. Want die moet dit uiteindelijk opvangen,” aldus Van der Ven.

Energiearmoede dreigt niet alleen voor mensen met een smalle beurs. Daarom wil GemeenteBelangen ook meer vaart zetten achter de plannen om woningen energiezuiniger te maken. Dit is voor de partij een topprioriteit bij de komende collegeonderhandelingen.